31.07.2024

 

COMUNICAT

 

      

      

      

      

      

Procuror șef secție judiciară Simion Dan Octavian, în calitate de înlocuitor al purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

La data de 17.04.2024, ca urmare a formulării unui denunț, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a înregistrat dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunilor de  trafic de influență și  cumpărare de influență.

 

Din cercetările efectuate s-au reținut următoarele:

Prin ordonanța din data de 08.05.2024 a prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, jud. Sibiu, s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență  și  cumpărare de influență.

În fapt, în noaptea de 16/17.08.2023, un bărbat în vârstă de 30 de ani la acel moment, a condus autovehiculul său pe drumurile publice din municipiul Sibiu și a fost depistat de lucrătorii Secției 1 – Poliție Urbană Sibiu prezentând o îmbibație alcoolică peste limita legală.

În jurul amiezii zilei de 17.08.2023, acel conducător auto a intrat în contact cu un bărbat în vârstă de 25 de ani la acea dată, care s-a prezentat necorespunzător realității ca fiind polițist în cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, prezentând în acest scop o legitimație emisă de o asociație de luptă împotriva consumului de droguri ce se aseamănă celor emise cadrelor M.A.I., condiții în care i-ar fi cunoscuți agenții rutieri care în noaptea anterioară i-au întocmit dosarul penal acestui șofer.

Sub acest pretext, tânărul de 25 de ani, pretins a fi polițist la ˝antidrog˝, a solicitat și a primit suma de 1500 de Euro, asigurându-l astfel pe șoferul de 30 de ani că în schimbul acestor bani va interveni și îi va determina pe polițiștii Secției 1 Poliție Urbană Sibiu să nu procedeze la reținerea permisului de conducere și la suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice al cumpărătorului de influență până la soluționarea definitivă a cauzei penale respective.

În data de 31.07.2024 au fost efectuate 2 percheziții domiciliare în locuințele cumpărătorului de influență și a traficantului de influență, dispunându-se apoi aducerea acestora la sediul parchetului în vederea audierii în calitate de suspecți.

În aceeași dată, prin ordonanța prim procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost dispusă reținerea celor doi suspecți, pentru o perioadă de 24 de ore.

Pe parcursul cercetărilor, prim procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Sibiu și a lucrătorilor de poliție din cadrul IGPR – Direcția Operațiuni Speciale, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul Acțiuni Speciale.

 

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.