23.05.2024

 

COMUNICAT

 

 

 

          

       Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicită să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

       Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din data de 14.05.2024 s-a dispus trimiterea în judecată a unui agent principal de poliție din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Şelimbăr,  pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, prevăzută de art. 132 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal; fals intelectual, prevăzută de art. 321 alin. (1) Cod penal şi uz de fals, prevăzută de art. 323 alin. (1) Cod penal.

       În fapt s-a reţinut că în data de 01 mai 2020, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul a depistat o persoană conducând un autoturism pe drumurile publice, în localitatea Slimnic, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului. Cu această ocazie, acționând cu știință, după ce a procedat la testarea cu aparatul etilotest, inculpatul și-a încălcat atribuțiile de serviciu și a întocmit un proces verbal de constatare a contravenției în care a consemnat împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că la volanul autoturismului s-ar fi aflat o altă persoană. Totodată a completat şi fișa etilotest cu datele acelei persoane, indicată de contravenient, respectiv socrul acestuia din urmă, care era imobilizat la pat.

        Pe parcursul cercetărilor penale procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu .

        Precizăm că trimiterea în judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.