18.07.2024

 

COMUNICAT

 

      

      

       Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicită să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

       Cu referire la comunicatul nostru din data de 16.07.2024, prin care anunţam punerea în executare a mai multor mandate de percheziţie domiciliară, precizăm următoarele:

       În data de 17.07.2024 procurorul a dispus reţinerea unui bărbat în vârstă de 48 de ani din mun. Mediaş, angajat al societății Distribuție Energie Electrică România SA, formația de lucru Exploatare Mediaş, pentru săvârşirea a 7 infracţiuni de luare de mită, 8 infracţiuni de complicitate la furt, 8 infracţiuni de deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice şi 8 infracţiuni de executarea sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

       Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 zile.

       Din probatoriul administrat până în prezent rezultă că în perioada martie-iulie 2024, inculpatul, în schimbul unor sume de bani şi a altor foloase necuvenite, primite cu titlu de mită, a intervenit neautorizat asupra echipamentelor de măsurare a energiei electrice de la mai multe imobile din Mediaş şi localităţile învecinate, în scopul diminuării valorilor de consum înregistrate de contor.

       În cauză procurorul a dispus de asemenea reţinerea a două persoane pentru infracţiunile de dare de mită şi furt, faţă de care a luat măsura preventivă a controlului judiciar.

       Pe parcursul cercetărilor penale procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul Investigaţii Criminale, Serviciul Ordine Publică, Biroul Investigaţii  Criminale; Serviciul Operaţiuni Speciale. Acţiunea beneficiază şi de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciul Acţiuni Speciale Alba şi Sibiu.

       Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.