14.11.2023

 

 

 

COMUNICAT

 

   

    

           

    

    

    

     Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicită să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

     În data de 14.112023, ca urmare a obţinerii autorizărilor de la judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu, au fost efectuate percheziţii la patru  locaţii din municipiul Sibiu şi com. Bârghiş. Percheziţiile au fost dispuse în legătură cu săvâşirea unor infracțiuni de spălare de bani prev. de art. 49 alin.1 lit.b din Legea 129/2019 şi evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin.1 , lit. b şi c din legea nr. 24172005.

      În cauză urmărirea penală se desfăşoară „in rem”  cu privire la infracţiunile menţionate anterior, infracţiuni constând în aceea că în perioada 2017-2019 autorii au încasat în conturile persoanale suma totală de 1.021.200 euro de la persoane fizice şi juridice nerezidente , cu justificarea „împrumut”, existând suspiciunea că aceste sume provin din activităţi ilicite, posibil din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

     Procurorul de caz va aprecia ulterior oportunitatea instituirii unor măsuri asigurătorii.

     Cercetările au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu împreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu -  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

 

      Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.    

   

  

    

 

 

      

    

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL SIBIU