14.12.2023

 

 

 

COMUNICAT

 

       Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, īn calitate de purtător de cuvānt al Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu, este īmputernicită să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

     Azi, 14.12.2023, orele 1400, la sediul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu s-a īntrunit Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu.

     Adunarea Generală a fost convocată de prim procurorul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu īn baza art.108 din Legea nr. 304/2022, cu aplicarea art. 55 alin. 2 lit. b din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară şi art.17 din Regulamentul de ordine Interioară al Parchetelor.

     Īn aceste condiţii, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu a hotărāt următoarele:

     Art.1 Susținerea necondiționată a protestului personalului auxiliar de specialitate din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu.

     Art. 2 Susținerea īn integralitate a punctului de vedere exprimat de Consiliul Superior al Magistraturii prin adresa nr. 23701 din 14.12.2023 adresată Ministrului Justiției, prin care se critică articolul VIII din proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului referitor la plata sumelor stabilite cu titlu de drepturi de natură salarială pentru personalul din sistemul justiției prin hotărāri judecătorești definitive și acte administrative emise anterior intrării īn vigoare a O.U.G. nr. 99/2023 și se solicită reformularea acestui articol īn acord cu criticile aduse.

     Art. 3 Īncepānd cu data de 15.12.2023, pe o perioadă nedeterminată de timp, se vor pune īn aplicare următoarele măsuri:

a)            a. Procurorii din cadrul Secției Judiciare participă:

Ų            - La judecarea cauzelor cu arestați aflate īn faza de urmărire penală, de cameră preliminară și de judecată;

Ų            - Īn cauzele īn care este sesizat Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu;

Ų             - Īn cauzele avānd ca obiect măsurile de siguranță și măsurile de siguranță provizorii: obligarea la tratament medical și internare medicală;

Ų             - Īn cauzele īn care există riscul īmplinirii termenului de prescripție a răspunderii penale īntr-un interval de timp mai mic de un an;

Ų            - Cauzele civile cu caracter urgent.

 

b)    b. Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și supraveghere a acesteia fac cercetări, supraveghează ori soluționează:

Ų              - Cauzele īn care s-au luat sau urmează a se lua măsuri preventive și/sau asiguratorii;

Ų              - Cauzele īn care urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți

Ų              - Alte cauze apreciate de fiecare procuror ca fiind urgente.

 

c)    c. Conducerea Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu:

Ų              - Suspendă programul de audiență cu publicul;

Ų              - Emite un comunica de presă prin care vor fi aduse la cunoștința publicului măsurile adoptate la art. 1 – 3 ale prezentei hotărāri;

Ų              - Adoptă măsuri pe o perioadă nedefinită de restrāngere a activității procurorilor numai la anumite cauze considerate urgente, potrivit celor anterior precizate.

 

PARCHETUL DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL SIBIU