14.11.2023

 

 

 

COMUNICAT

 

 

 

 

    

    

           

     Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, īn calitate purtător de cuvānt al Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu, este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

     La data de 13.03.2023, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Sibiu a īnregistrat sesizarea formulată de către Agenția Națională de Administrare Fiscal㠖 Direcția Generală Antifraudă Fiscală īmpotriva unui operator economic sub aspectul săvārșirii infracțiunii de evaziune fiscală īn formă continuată, prevăzută de art. 9 alin.1 lit.b din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 alin.1 din C.p.,

     Din probatoriul administrat, a rezultat suspiciunea rezonabilă că operatorul economic a omis, īn tot sau īn parte, să evidenţieze īn actele contabile ori īn alte documente legale operațiunile comerciale efectuate, prin prisma faptului că, a introdus īn gestiune şi a comercializat mărfuri achiziționate de către reprezentantul īntreprinderii familiale, īn baza legitimațiilor de client emise de societatea Metro Cash&Carry Romānia SRL pe numele operatorului economic fără a īnregistra īn evidența contabilă achiziția acestor mărfuri şi veniturile obţinute din vānzarea lor, īn suma totală de 2.223.689 lei.

     Īn consecinţă, operatorul economic a adus un prejudiciu bugetului general consolidat al statului īn sumă totală de 218.952 lei. 

     Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 06.04.2023 s-a īnceput urmărirea penală īn cauză cu privire la săvārşirea infracțiunii de evaziune fiscală.

     Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 13.11.2023, confirmată prin ordonanţa procurorului de caz din aceeiaşi dată, s-a dispus efectuarea īn continuare a urmăririi penale faţă de administratorul operatorului economic, pentru săvārşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

     Ca urmare a efectuării a 3 percheziții domiciliare, īn baza mandatelor de percheziție domiciliară emise de către judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu, au fost identificate mai multe sume de bani, īn lei și valută, respectiv sumele de 19.700 lei, 585 euro, 15 dolari americani și 120 lire sterline, care au fost ridicate, īn vederea dispunerii măsurilor asigurătorii.

     Īn data de 14.11.2023, procurorul de caz a emis ordonanţa de instituire măsurilor asigurătorii asupra sumelor de 19.700 lei, 585 euro, 15 dolari americani și 120 lire sterline, aflate īn proprietatea suspectului, ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate, īn vederea asigurării reparării pagubelor cauzate prin comiterea infracţiunii.

     Cercetările au fost efectuate de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu īmpreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu -  Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

 

     Precizăm că efectuarea īn continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate īn nicio situaţie să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie. 

    

 

 

      

    

PARCHETUL DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL SIBIU