09.11.2023

 

 

 

COMUNICAT

 

 

 

 

    

    

            Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, īn calitate de purtător de cuvānt al Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu, este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice, īn continuarea comunicatului din data de 11.09.2023, cu privire la dosarul penal īnregistrat la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Sibiu la data de 10.09.2023, următoarele:

            Īn urma administrării probatoriului, prin rechizitoriul din data de 02.11.2023, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu a dispus trimiterea īn judecată īn stare de control judiciar a inculpatului, persoană de sex masculin, īn vārstă de 29 ani, născut şi domiciliat īn judeţul Mureş, cu reşedinţa īn municipiul Mediaş, judeţul Sibiu, pentru săvārșirea infracțiunilor de dare de mită şi conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

   Īn rechizitoriul īntocmit, procurorul de caz a reţinut, īn esenţă, următoarea stare de fapt:

La data de 10.09.2023, doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Sibiu - Poliţia Municipiului Mediaş, Biroul Rutier şi Biroul Ordine Publică, au oprit īn trafic un autoturism care a efectuat o manevra de depăşire cu īncălcarea marcajului longitudinal continuu şi care se deplasa cu o viteza de 112 km/h īn localitate, fapte ce impuneau dispunerea sancţiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce.

Spre a nu fi antrenată răspunderea contravenţională, conducătorul autoturismului a remis agenţilor de poliţie suma de 200 de euro pentru ca aceştia să nu dispună măsurile legale pentru faptele constatate.  Momentul a fost īnregistrat cu dispozitivul tip body-cam din dotarea unuia dintre membrii echipajului.

 Cei doi agenţi de poliţie au respins primirea sumei de bani şi au sesizat fapta Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, iar lucrătorii de poliţie judiciară, sub coordonarea procurorului, au procedat la constatarea in flagrant a infracţiunii de dare de mită.

Ulterior, agenţii de poliţie au procedat la testarea şoferului cu aparatul etilotest şi au constatat că a consumat băuturi alcoolice, fiind īnregistrată o valoare de 0.52 mg/l alcool pur īn aerul expirat.

 

Precizăm că trimiterea īn judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate īn nicio situaţie să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.       

 

 

      

    

PARCHETUL DE PE LĀNGĂ TRIBUNALUL SIBIU