04.01.2023

 

 

COMUNICAT

    

 

     Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicită să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

     La data de 03.01.2023, organele de cercetare penală din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu s-au sesizat din oficiu, urmare a unui denunţ cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 290 Cod Penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, republicată.

      Din cercetările efectuate s-au reţinut următoarele:

 

     În fapt s-a reținut că în data de 03.01.2023, o persoană de sex masculin  în vârstă de 31 de ani din județul Harghita, care anterior a desfăşurat activităţi comerciale ocazionate de Târgul de Crăciun din Sibiu, a fost oprită în trafic şi testată cu aparatul etilotest de către organele de poliție din cadrul Poliției Municipiului Sibiu - Secția 1 Poliție Urbană, rezultând o valoare pozitivă, anume – 0.97 mg/l alcool pur în aerul expirat.

     Urmare a acestui rezultat și pentru ca agenții de poliție să nu dispună măsurile legale incidente în cauză, suspectul a promis acestora suma de 5000 de lei. Organele de poliție din cadrul Poliției Municipiului Sibiu - Secția 1 Poliție Urbană au sesizat imediat fapta de corupție lucrătorilor din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, care, sub îndrumarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, au procedat la constatarea în flagrant a săvârșirii infracțiunii de dare de mită, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 290 Cod Penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, republicată, suspectul fiind surprins oferind cu titlu de mită suma de 2100 de lei agenților de poliție din cadrul Poliției Municipiului Sibiu - Secția 1 Poliție Urbană, pentru ca aceștia să efectueze cercetările penale într-o manieră în care să nu îi fie antrenată răspunderea penală pentru săvârșirea infracțiunii rutiere și astfel să își încalce atribuțiile de serviciu prevăzute de art. 26 alin. (1) pct. (10) din Legea nr. 218/2002 republicată.

     Prin ordonanţa din data de 03.01.2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită, faptă prevăzută și pedepsită de art. 290 Cod Penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, republicată.

     Prin ordonanţa din data de 03.01.2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 290 Cod Penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, republicată.

     De asemenea, prin ordonanţa din data de 03.01.2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a suspectului, urmând ca acesta să fie prezentat în cursul zilei procurorului pentru audiere, context în care se va aprecia cu privire la  măsurile preventive ce vor fi dispuse în cauză.

 

     Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu.

 

     Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.        

 

 

 

      

    

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL SIBIU