08.12.2022

 

 

 

    

 

COMUNICAT

 

 

 

     Prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicită să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

     În data de 7.12.2022 procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reținerea unui bărbat în vârstă de 63 ani din judeţul Gorj pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art. 189 alin.1,  lit. f Cod penal.

     Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză până în acest moment procesual rezultă că la data de 04.12.2022, în jurul orei 20:21, inculpatul a condus un autoturism marca BMW 560L dinspre municipiul Sibiu înspre municipiul Braşov, iar la km 294, prin încălcarea mai multor reguli de circulaţie pe drumurile publice şi prin asumarea producerii unui eveniment rutier cu consecinţe letale împotriva sa şi a altor participanţi la trafic, a pătruns pe sensul opus de mers şi a intrat în coliziune frontală cu un autoturism marca Dacia Logan, determinând în acest fel decesul a trei dintre persoanele aflate în acest autoturism şi lezarea gravă a celei de a patra .

     În cursul zilei de astăzi, 8.12.2022, va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă pe o durată de 30 de zile.

     În cauză au fost efectuate iniţial cercetări de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă, dosarul fiind preluat în data de 7.12.2022 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. Apreciind în baza elementelor obiective ale cauzei că fapta săvârşită constituie infracţiunea de omor, procurorul criminalist a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de ucidere din culpă în infracţiunea de omor calificat comis asupra a doua sau mai multe persoane.

     Pe parcursul cercetărilor penale procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Investigaţii Criminale şi Serviciul Rutier şi al medicilor legişti din cadrul Serviciului Judeţean  de Medicină Legală Sibiu.

    Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.    

   

PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL SIBIU