16.10.2019

 

 

COMUNICAT

 

 

Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de 15.10.2019, organele de urmărire penală au fost sesizate telefonic cu privire la comiterea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod penal.

 

Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

 

În data de 14.10.2019, în jurul după-amiezii, inculpatul  M. N., în vârstă de 65 ani împreună cu victima G. I., în vârstă de 68 ani au consumat băuturi alcoolice la domiciliul inculpatului, situat în comuna Axente Sever, sat Axente Sever, jud. Sibiu, iar pe fondul unui conflict spontan, inculpatul  M.N. a lovit victima G.I. de mai multe ori cu toporul în cap, cauzându-i multiple leziuni traumatice craniene care au avut un rol determinant în producerea decesului.

Ulterior, inculpatul  M.N. a târât victima din interiorul locuinţei până în curte şi a încercat să se sustragă de la urmărirea penală, schimbându-se în haine curate şi ascunzându-le pe cele murdare de sângele victimei în lada unei canapele, după care s-a culcat. A doua zi, în jurul după-amiezii, victima a fost căutată de către o rudă la domiciliul inculpatului, fiind găsită decedată în curtea acestuia, astfel că au fost anunţate organele de poliţie.

Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului a fost identificat toporul folosit la agresiune, într-o încăpere din imobilul inculpatului M.N., fiind ascuns sub o pereche de pantaloni, precum şi hainele purtate de acesta în ziua precedentă.

Prin ordonanţa din data de 15.10.2019 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de inculpatul  M. N. pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art. 188 alin 1 Cod penal.

Prin ordonanţa din data de 16.10.2019 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul  M. N. pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art. 188 alin 1 Cod penal.

Prin ordonanţa din data de 15.10.2019, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea inculpatului M.N., pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod penal, urmând a se solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 zile.

 

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul  Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu - Serviciul de Investigaţii Criminale şi  Poliţiei Municipiului Mediaş – Biroul de Investigaţii Criminale.

 

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.