15.05.2019

 

 

COMUNICAT

 

 

 

 

 

Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de 13.05.2019, organele de urmărire penală au fost sesizate prin denunţ  de către un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu - Secţia 5 – Poliţie Rurală Axente Sever cu privire la comiterea infracţiunii de dare de mită, prev. şi ped. de art. 290 alin. 1 Cod pen. rap. la art. 6 alin. 1 din Leg. nr. 78/2000.

 

 

Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

 

În fapt s-a reţinut că, după ce anterior au fost demarate cercetări pentru comiterea unei infracţiuni rutiere,  un bărbat în vârstă de 30 de ani, din oraşul Sângeorz-Băi, jud. Bistriţa Năsăud,  i-a remis agentului constatator al infracţiunii rutiere suma de 700 lei cu titlu de mită, pentru ca poliţistul, în virtutea atribuţiilor sale de serviciu, să îl ajute în scopul înlăturării răspunderii penale ce urma a-i fi antrenată în dosarul penal întocmit cu privire la comiterea unei infracţiuni rutiere şi urgentării soluţionării dosarului, sumă ce a fost ulterior predată organelor de urmărire penală de către poliţistul denunţător.

Prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, din data de 13.05.2019, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, prev. şi ped. de art. 290 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000 iar prin ordonanţa din data de 14.05.2019  s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. şi ped. de art.290 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

Prin ordonanţa din data de 14.05.2019, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspectului, pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prev. şi ped. de art.290 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000,

La data de 15.05.2019  s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de suspect, urmând a se dispune o măsură preventivă în cauză.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Brigăzii Operaţiuni Speciale Alba Iulia şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu

 

 

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.