14.01.2019

 

 

COMUNICAT

 

 

 

 

 

Prim procuror Ion Veştemean, īn calitate de purtător de cuvānt al Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu, este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de 13.01.2019, lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu au fost sesizaţi prin Sistemul Naţional Unic Apel de Urgenţă 112 despre faptul că īn noaptea de 13.01.2019, īn jurul orei 0130, numitul F.M.A. a decedat īn secţia de primiri urgenţe a Spitalului Mediaş ca urmare a unei agresiuni ce a fost exercitată asupra sa de către 3 persoane de sex masculin, agresiune ce s-a petrecut īn aceeaşi dată, īn jurul orei 0100, pe calea de acces a unui club de noapte din mun. Mediaş, jud. Sibiu. 

 

Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

 

Īn urma cercetărilor efectuate īn cauză s-a stabilit că īn noaptea de 12/13.01.2019, īn jurul orei 0040, numiţii R.M. (īn vārstă de 30 de ani,  născut īn mun. Blaj, jud. Alba, recidivist, eliberat la data de 25.05.2018, cu un rest de executat de 777 zile),  O.O.I.( īn vārstă de 38 de ani, născut īn mun. Mediaş, jud. Sibiu, cu antecedente penale), A.P. (īn vārstă de 34 de ani, născut īn mun. Alba Iulia, jud. Alba, recidivist, eliberat la data de 13.06.2017 cu un rest 423 zile) şi alţii s-au deplasat īn clubul Serabeva din Mediaş. Īn jurul orei 0105, un grup format din 10 persoane de sex masculin pătrunde īn club si se īndreaptă direct către masa ocupată de cei de mai sus, din acest grup făcānd parte victima F.M.A. (īn vārstă de 25 ani, născut īn mun. Mediaş, jud. Sibiu). Imediat īntre cele două grupuri are loc o altercaţie īn cadrul căreia este lovit martorul C.I. precum şi R.M. Văzānd că R.M. se īndreaptă către ei cu un cuţit, membrii grupului din care făcea parte şi victima, părăsesc clubul şi o iau la fugă către poarta imobilului aflată la aproximativ 20-30 m depărtare de club, aceştia fiind urmaţi imediat de către R.M., O.O.I., A.P. precum şi celelalte persoane.

Īn continuare, victima F.M.A. alunecă pe zăpadă şi cade la pămānt, fiind astfel ajunsă din urmă de către R.M. şi O.O.I., ambii avānd īn māna dreaptă cāte un cuţit. O.O.I. se poziţionează īn dreptul capului victimei şi īl loveşte cu piciorul īn zona capului de 8 ori. Concomitent cu loviturile aplicate de O.O.I. īn zona capului, R.M. loveşte victima aflată la pămānt de 11 ori cu cuţitul īn zona membrelor inferioare, acesta fiind īmpiedicat să mai lovească īn continuare cu cuţitul de către O.O.I. care īl īmpinge de deasupra victimei, moment īn care se dezechilibrează şi cade īn zăpadă īn apropierea victimei.

Imediat după ce R.M. şi O.O.I. īncetează să mai lovească victima, apare venind īn fugă şi A.P. care se īndreaptă direct către victima aflată la pămānt si pe care o loveşte cu pumnii şi cu picioarele tot īn zona capului.

Aşa cum rezultă din fişa de constatări preliminare nr. 96/A3/23 din 13.01.2019, moartea victimei F.M.A. a fost violentă şi s-a datorat hemoragiei externe, consecutivă unor plăgi tăiate-īnţepate la nivelul membrelor inferioare cu secţiune de pachet vascular femural drept (arteră şi venă femurală), leziunile traumatice tanatogeneratoare putānd fi produse prin lovire repetată cu un corp tăietor-īnţepător, majoritatea aplicate dinapoia īnaintea victimei. La autopsie s-au mai constatat leziuni traumatice cranio-faciale şi la nivelul cotului stāng care s-au putut produce prin lovire cu corp dur şi cădere pe un plan dur neregulat, dar care nu au intervenit īn determinismul decesului.

Prin ordonanţa din data de 13.01.2018, s-a dispus īnceperea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod pen., prin ordonanţa din aceiaşi dată s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru săvārşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 Cod pen.

Prin ordonanţa din data de 13.01.2019 s-a dispus efectuarea īn continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii R.M., O.O.I., cu privire la săvārşirea infracţiunii de omor şi A.P cu privire la săvārşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe.

Urmare a probatoriului administrat, prin ordonanţa din data de 13.01.2019, procurorul din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspecţilor R.M., O.O.I., A.P., pe o durată de 24 ore, pentru săvārşirea infracţiunilor de omor şi lovire sau alte violenţe, urmānd a se emite ordonanţa de punere īn mişcare a urmăririi penale şi a se solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a acestora, pentru o perioadă de 30 zile.

 

Pe parcursul cercetărilor penale, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Investigaţii Criminale.

 

Precizăm că punerea īn mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate īn nicio situaţie să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.