15.05.2018

 

 

COMUNICAT

 

 

Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de 14.05.2018, organele de urmărire penală din oficiu cu privire la infracţiunea de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 cod pen.

 

Din cercetările efectuate s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

 

În data de 14.05.2018, în jurul orei 16:00 a avut loc un conflict între V.P., în vârstă de 26 ani, născut în oraşul Agnita, jud. Sibiu, domiciliat în comuna Alţâna, jud. Sibiu  şi victima G.M., în vârstă de 55 ani, născută în loc. Leleasca, jud. Olt, domiciliat în loc. Ţichindeal, jud. Sibiu, amândoi ciobani la o stână din zona „Budulăul Hulii”, satul Ţichindeal, com. Nocrich, jud. Sibiu, în cadrul căruia V.P.  a început să îl lovească pe G.M. cu pumnii şi picioarele la nivelul capului şi al pieptului. Când proprietarul stânei, anunţat de unul dintre martorii oculari, a sosit la faţa locului, victima era întinsă pe spate şi respira greu, motiv pentru care a sunat la 112. Medicii sosiţi la faţa locului nu au putut efectua resuscitarea, constatându-se decesul lui G.M.  în jurul orei 17:00.

Prin concluziile preliminare ale autopsiei s-a stabilit că moartea victimei a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin aspirat sanguin pulmonar, consecutiv unui traumatism cranio-facial cu hemoragie subrahnoidiană şi fractură de piramidă nazală. Leziunile traumatice constatate la autopsie au fost produse prin lovire repetată cu corpuri dure, între acestea şi deces existând legătură de cauzalitate.

Prin ordonanţa din data de 14.04.2018, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod pen.  iar prin ordonanţa din data de 15.05.2018  s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul  V.P. cu privire la săvârşirea infracţiunii sus-menţionate.

Urmare a probatoriului administrat, prin ordonanţa din data de 15.05.2018, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus reţinerea suspectului V.P., pe o durată de 24 ore, pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prev. şi ped. de art. 188 alin. 1 Cod pen. iar ulterior, prin ordonanţa din data de 15.05.2018, a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva inculpatului, urmând a se solicita judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 zile.

Pe parcursul cercetărilor penale, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Investigaţii Criminale.

 

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.