28.12.2016

 

COMUNICAT

 

    

Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 25.12.2016, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor calificat prevăzută de art. 188 alin. 1 – 189 alin. 1 lit. f C.P., ca urmare a faptului că, în urma sesizării organelor de poliţie cu privire la posibila dispariţie a numitelor T.V.M. şi T.G.M. , dom. în com. Şura Mare şi a verificărilor efectuate în acest sens, într-o fântână aflată în curtea imobilului de domiciliu a celor două au fost identificate cadavrele a două persoane, fiind înregistrat astfel dosarul penal cu nr. 904/P/2016.

Tot la data de 25.12.2016, lucrătorii din cadrul Secţiei nr. 1 Poliţie Rurală Şelimbăr s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, ca urmare a faptului că, în dimineaţa aceleaşi zile, în podul unei anexe tip şură situată în com. Şura Mare, a fost găsit spânzurat numitul T. S. proprietarul imobilului, victima fiind transportată de către un echipaj al U.P.U. Sibiu la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Sibiu în vederea acordării de îngrijiri medicale, deoarece avea puls. În urma acestei sesizări, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă prevăzute de art. 196 C.P., fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu dosarul penal nr. 6308/ P/2016.

Prin ordonanţa procurorului din data de 26.12.2016, s-a dispus reunirea celor două dosare penale, pentru a fi instrumentate de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Din probele administrate până la acest moment a rezultat că, pe fondul unor neînţelegeri grave pe care numitul T.S. le avea cu soţia sa T.V.M., între cei doi desfăşurându-se o acţiune de divorţ, dar şi cu fiica sa minoră T.G.M., în vârstă de 14 ani, în dimineaţa zilei de 25.12.2016, între orele 05.00 – 06.00, în timp ce cei trei se aflau la domiciliul comun din com. Şura Mare, după ce s-au întors dintr-o vizită efectuată la vecini cu ocazia ajunului Crăciunului, între autor şi victime a avut loc un nou scandal, care a degenerat în acte de violenţă, ocazie cu care T. S. a ucis-o pe soţia sa T. V. M. prin ştrangulare, iar ulterior a aruncat trupul victimei într-o fântână cu adâncimea de circa 18 m, aflată în curtea casei, respectiv a ucis-o şi pe fiica sa T.G.M., pe care a încercat de asemenea să o ştranguleze cu un laţ, aruncându-i de asemenea corpul în aceeaşi fântână în condiţiile în care victima era încă în viaţă, astfel că aceasta a decedat ca urmare a asfixiei mecanice prin înec, după care, în cursul dimineţii de 25.12.2016, în jurul orei 10.00, T. S. a încercat să se sinucidă prin spânzurare într-o anexă tip şură a locuinţei sale, fiind descoperit de fiul său T.P.S. şi transportat de către un echipaj al U.P.U. Sibiu la Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Sibiu în vederea acordării de îngrijiri medicale, deoarece avea puls.

Din probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că fapta pentru care s-a început urmărirea penală a fost săvârşită de către numitul T. S. motiv pentru care prin Ordonanţa procurorului din data de 26.12.2016 s-a dispus efectuarea în continuarea a urmăririi penale faţă de suspectul T. S., cu domiciliul în com. Şura Mare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prevăzută de art. 188 alin. 1 – 189 alin. 1 lit. f C.P. cu aplicarea art. 199 alin. 1 C.P.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.