19.05.2016

 

COMUNICAT

 

    

Prim procuror adjunct Ion Veştemean, īn calitate de purtător de cuvānt al Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu, este īmputernicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 09.05.2016, īn jurul orelor 11.51 Dispeceratul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu a fost sesizat telefonic cu privire la faptul că la cca. 10 km. de localitatea Cārţişoara, judeţul Sibiu, spre cabana Bālea, pe DN7C, la cca. 15 m. de partea carosabilă, se află un cadavru de sex feminin, aşezat pe sol, mascat de vegetaţia existentă.

Din actele de urmărire penală efectuate pānă īn prezent: proces verbal de cercetare la faţa locului, fişa de constatări preliminare a Serviciului Judeţean de Medicină Legală (care a concluzionat că moartea a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin strangulare, fiind evidenţiate leziuni traumatice la nivelul feţei şi membrelor superioare care s-au putut produce prin compresie cu māna şi care au avut un rol determinant īn producerea decesului) şi declaraţiile martorilor audiaţi, a rezultat că īntre victima B.V. şi nepotul său B.M.E. exista o stare conflictuală mai veche, acesta din urmă adresānd ameninţări repetate cu suprimarea vieţii victimei.

Raportat la probele administrate, s-a apreciat că sunt indicii temeinice care duc la bănuiala rezonabilă că fapta a fost săvārşită de B.M.E., nepotul victimei, motiv pentru care, prin ordonanţa procurorului s-a dispus efectuarea īn continuare a urmăririi penale faţă de acesta pentru săvārşirea infracţiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 Cod pen. rap. la art. 199 Cod pen.

Urmare a probatoriului administrat, prin ordonanţa procurorului de la Parchetul de pe lāngă Tribunalul Sibiu din data 19.05.2016, s-a dispus reţinerea suspectului B.M.E. , pe o perioadă de 24 de ore, īncepānd cu data de 19.05.2016, ora 02.00

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Sibiu urmează ca la data de 19.05.2016 să pună īn mişcare acţiunea penală şi să solicite judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu, arestarea preventivă a autorului faptei.

Precizăm că punerea īn mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate īn nicio situaţie să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.