18.04.2016

 

COMUNICAT

 

    

Prim procuror adjunct Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au dispus, la data de 17 aprilie 2016, reţinerea inculpatului Z.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor prev. de art. 188 alin. 1 Cod pen. şi infracţiunii de profanare de morminte sau cadavre prev. 383 alin. 1 Cod pen. cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod pen., iar la data de 18 aprilie 2016 a fost prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu.

S-a reţinut că, în urmă cu trei ani, inculpatul Z.A. (în vârstă de 44 ani), aflându-se la domiciliul său din satul Zlagna, com. Bârghiş, jud. Sibiu, împreună cu concubina sa O.T.I. şi copilul acesteia, minorul L.A.V., în vârstă de 4 ani, deranjat fiind de o manifestare isterică a minorului, l-a introdus în casă şi i-a aplicat mai multe lovituri în zona feţei şi a pieptului. Urmare a intensităţii loviturilor primite, minorului L.A.V. i s-a făcut rău, a vomat, în scurt timp s-a învineţit şi a decedat.

După decesul minorului L.A.V., inculpatul Z.A. a săpat o groapă în locuinţa sa unde a introdus corpul minorului, după care s-a deplasat în mun. Tg. Mureş de unde a cumpărat mai multe pungi cu sodă caustică. La momentul revenirii la domiciliul său, inculpatul Z.A. a dezgropat cadavrul minorului, l-a pus într-un cazan pe sobă, a adăugat apă şi soda caustică şi timp de mai multe ore a întreţinut focul cazanului până la momentul la care corpul minorului s-a transformat într-un lichid gelatinos.

Pentru a-şi şterge orice urmă a faptei, inculpatul Z.A. s-a deplasat cu autoturismul proprietate pe malul râurilor Târnava Mare şi Mureş unde a aruncat atât cazanul cât şi lichidul gelatinos reprezentând corpul minorului decedat.

Pe parcursul cercetărilor penale, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Investigaţii Criminale.

La data de 18 aprilie 2016 judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu urmează să analizeze solicitarea de arestare preventivă a inculpatului Z.A. pe o perioadă de 30 zile.

 

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.