10.11.2016

 

COMUNICAT

 

    

Prim procuror Ion Veştemean, în calitate de purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 09.05.2016, lucrătorii din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe DJ 7C, la circa 10 km de com. Cârţişoara, în dreptul unei parcări (refugiu) amplasată pe partea stângă a sensului de mers spre cabana Bâlea Lac, a fost identificat un cadavru de sex feminin prezentând semne specifice de violenţă, respectiv semne de ştrangulare la nivelul gâtului, victima fiind identificată ca fiind numita B.V.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a pus în mişcare acţiunea penală împotriva inculpatului B.M.E. la data de 19.05.2016 pentru săvârşirea infracţiunii de omor prevăzută de art. 188 alin. 1 C.P., raportat la art. 189 C.P., reţinându-se că făptuitorul, aflat într-o stare conflictuală cu victima B.V., a exercitat acte de violenţă asupra ei, prin strangulare, iar ulterior a transportat victima cu autoturismul său la ieşirea din comuna Cârţişoara, abandonând cadavrul la marginea drumului.

Prin ordonanţa procurorului din data de 03.06.2016, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpaţilor L.S.G. şi O.I. pentru săvârşirea infracţiunii de omor prevăzută de art. 188 alin. 1 C.P. cu aplicarea art. 77 lit. a C.P., constând în aceea că, în urma unei prealabile înţelegeri avute cu inculpatul B.M.D., s-au deplasat în mun. Braşov cu autoturismul aparţinând lui O.I. şi au reuşit să o convingă pe victima Borzoş Viorica să se urce în maşina în cauză, după care s-au deplasat cu autoturismul spre loc. Zărneşti. În interiorul autoturismului, B.V. a fost agresată de însoţitorii ei, fiind ştrangulată, inculpaţii decizând apoi să mute corpul victimei în autoturismul aparţinând lui B.M.E. , iar acesta să i-a toate măsurile pentru a scăpa de cadavru, sens în care acesta l-a abandonat la circa 10 km de com. Cârţişoara, la marginea drumului, unde a fost găsit în data de 09.05.2016 .

Urmare a probatoriului administrat, prin ordonanţa din data de 19.05.2016 s-a dispus reţinerea inculpatului B.M.E. pe o durată de 24 ore, iar, urmare a propunerii formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, la data de 19.05.2016, s-a dispus arestarea preventivă a acestuia. Prin ordonanţele din data de 02.06.2016 s-a dispus reţinerea inculpaţilor L.S.G. şi O.I. pe o durată de 24 ore, iar, urmare a propunerii formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, la data de 03.06.2016, s-a dispus arestarea preventivă a acestora. Mandatele de arestare ale inculpaţilor au fost prelungite, succesiv, până la emiterea rechizitoriului.

Prin Rechizitoriul emis de procurorul de caz s-a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului B.M.E. pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi omor calificat şi a inculpaţilor L.S.G. şi O.I. pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi complicitate la omor calificat, dosarul fiind trimis Tribunalului Braşov, competent material să judece cauza în primă instanţă.

Pe parcursul cercetărilor penale, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul Investigaţii Criminale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.